Как да дегустираме вино?

Изкуството да дегустираме вино върви ръка за ръка с възможността да отпуснем сетивата си и да усетим завладяващия вкус и аромат. В следващите редове ще ви запознаем с това как да дегустираме вино, дори да не сме професионалисти. Как да настроим сетивата си за неговия цвят, аромат и вкус.

Според исторически източници първата аматьорска дегустаторска група, която се нарича Les Courtiers-Gourmets-Piqueurs de Vin (Брокери – Ценители – Дегустатори на вино), и която съществува и до наши дни, е създадена в Париж от Филип ле Бел през 1312 година. 

Всеки един от нас може да дегустира вино любителски, а дори и професионално. Доказано е, че в света само 5% от населението има нарушения в сетивните органи за обоняние и вкус.

Дегустацията преминава през три основни етапа: оценка на външния вид на виното, оценка на аромата и оценка на вкуса. Препоръчително е винаги да започвате с по-леките вина, като след всяка глътка вино е добре да приемате вода. Така по-лесно ще отличите вкусовете. Изберете чаша с по-тясно гърло, за да може ароматът да достига по-лесно до вас.

Оценка на външния вид на виното

Наблюдавайте цвета на виното отгоре, не накланяйте чашата. Дръжте за столчето на чашата, за да не го стопляте. Надигнете чашата на нивото на очите и насочете към светлина – по този начин ще определите чистотата на виното.

Когато бялото виното е с бледо зелен цвят, това е белег за младо, ароматно и свежо вино. По-старите бели вина имат златист цвят, а напълно зрелите дори кехлибарен. Ако забележите мътен цвят, това означава, че виното не е добре преработено или е развалено.

По-младите червени вина са червено-лилави, с тъмен рубинен цвят, цвят череша във виолетов оттенък. Зрелите вина са по-светли, с керемиден цвят или охра. Много старите вина са с кафеникав цвят, често дори са загубили своите червени нюанси. 

Оценка на аромата

Анализът на аромата преминава през две фази, наречени в професионалните среди „първи инстинкт“ и „втори инстинкт“. Първи инстинкт – вдишване на аромата веднага след като е налято в чашата и усещате бързо отминаващия аромат. Във втори инстинкт усещате аромата, след като виното се е наситило с кислород. Преди да усетите аромата във втора фаза е добре да развъртите чашата.

Оценка на вкуса

Това е финалният етап от дегустацията на вино. Тук ви съветваме да отпиете глътка вино и да го задържите в устата си. По този начин ще го затоплите и ще усетите всички вкусове, които то притежава.

И ето вече сте готови за винена дегустация. Доверете се на HillView и се впуснете в тайните на виното заедно с нас и нашите приятели от винарна “Ялово”. То е естествената връзка между нас хората. Тук може да разгледате нашето предложение за забавление и винена дегустация.

Прочетете още

Организиране на тиймбилдинг – защо е важно?

Историята на един екстремен спорт – офроудът като спорт и хоби

Офроуд турове и разходки – изживей приключението с HillView

Ваучер за екстремно преживяване – идеалният подарък

Благотворителна инициатива в подкрепа на Иво

Категории

Без категория
Офроуд приключения
Подаръчен ваучер
Разходки без включен офроуд
Пакети и допълнителни услуги
Събития

избери по МПС

АТВ
АТВ клас любителски
АТВ клас туристически
БЪГИ
БЪГИ клас любителски
БЪГИ клас туристически
Oфроуд "СМАРТ"
Джип

избери по продължителност

40 минути
1 час
2 часа
3 часа
4 часа
6 часа
Полудневно
8 часа
Целодневно

избери по степен на адреналиност

Ниско
Средно
Високо

Виж "Общи условия" тук