Манастири и водопади около Велико Търново

Ако сте гост на Велико Търново и искате да посетите по-известните манастири и водопади изберете HillView. В статията ще ви запознаем подробно с един наш много любим маршрут. Прекарайте времето си в старата столица на открито, сред природата и обогатете знанията си. Нека започнем нашата виртуална разходка.

Манастири около Велико Търново

В нашата разходка сме включили Къпиновски манастир “Свети Николай Чудотворец”, Килифаревски манастир “Рождество Богородично”, Плаковски манастир “Св. Пророк Илия” и Преображенски манастир “Свето Преображение”.

Къпиновски манастир “Свети Николай Чудотворец” – основан е през 1272г по времето на цар Константин I Асен Тих. По време на турското владичество манастирът е опустошаван многократно. През 1794г игумен на манастира е Софроний Врачански. По това време той донася и препис на “История славянобългарска”. Най-мащабното строителство в манастира е било между 1856 и 1864 г. Издигнати са двуетажни жилищно сгради и е построен параклис. Към манастира е имало и килийно училище. Четите на Филип Тотю, както и Васил Левски и Ангел Кънчев са намирали подслон там.

Килифаревски манастир “Рождество Богородично” – манастирът е основан през 1348г от Теодосий Търновски с подкрепата и помощта на цар Иван Александър. Манастирът става център на книжовна школа и има над 460 ученици. През 1718 година манастирът е издигнат на днешното му място на брега на река Белица, на 400 метра западно под стария манастир. Тогава е построена и изографисана църквата „Рождество Богородично“ с 2 параклиса, посветени на Иван Рилски и Теодосий Търновски. През 1840 година майстор Колю Фичето започва изграждането на сегашната църква „Св. Димитър“. Той запазва част от старата олтарна стена и параклисите на св. Теодосий и св. Иван Рилски. Храмът е завършен през 1842 година, като включва църква, жилищни и стопански сгради.

Плаковски манастир “Св. Пророк Илия” – основан е по време на Втората българска държава, около 1280 година. В манастира, през 1835 година, била организирана Велчовата завера.

След потушаването на заверата манастирът отново бил  разрушен. За това напомня голяма мраморна плоча под манастирската камбанария, чийто надпис гласи:

“Слава на героите, събрали се преди сто години и загинали за свободата на своя народ: Велчо Атанасов Джамджията от В. Търново, Иванаки Йонков Кюркчията от Враца, отец хаджи Сергий, игумен на манастира “Св. Илия”, Кольо Гайтанджията от В. Търново, майстор Димитър от София, хаджи Йордан Брадата от Елена, даскал Андон Никопит от Македония и мнозина други родолюбци начело с кап. Георги Мамарчев от Котел, вдъхновител и организатор на заверата. Български народен комитет, София, Великден, 1935 г.”

Преображенски манастир “Свето Преображение” – той е най-голям от всички манастири разположени около Велико Търново и четвърти по големина в България. Основан е по време на Втората българска държава през 13-14 век. В момента манастирът е разположен на 400 м от предходното му местонахождение. Той е бил разрушен с падането на Търново в края на 14 век. Днешният вид на манастира е от типа манастири-крепости. Основните постройки са издигнати в началото на 19 век от Колю Фичето. Стенописите в църквата са дело на бележития представител на самоковската живописна школа Захарий Зограф и датират от 1849 – 1851г. Наред със славянските просветители Кирил и Методий, Захарий Зограф си рисува автопортрет, а храмовата икона “Преображение Господне” е и с негов автограф.

Водопади около Велико Търново

В нашата разходка сме включили Еменски, Къпиновски и Хотнишки водопади. Пътят до тях преминава през красиви гледки, местности и села. Нека разкажем малко за всеки един от тях.

Еменски каньон и водопад – намират се в живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 20 км западно от Велико Търново. Благодарение на течащата вода са се образували прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от скали с височина до 90 метра. Водопадът носи името Момин скок е с височина 10 метра. Под водопада се образува вир с прекрасна гледка. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. 

Къпиновски водопад – намира се на около 20 км от Велико Търново. Височината на водопада е 7 метра. Открива се невероятна гледка. Там бихте могли да откриете място за снимки, вкусна храна, а за ентусиастите дори има възможност за къпане и плуване във водопада.

Хотнишки водопад – или още наричан Кая Бунар, е водопад на река Бохот. Височината му е около 30 метра. Невероятно място за снимки и почивка.

Подарете си мигове сред природата с нашия екип. Очакваме Ви!

Прочетете още

Историята на един екстремен спорт – офроудът като спорт и хоби

Офроуд турове и разходки – изживей приключението с HillView

Ваучер за екстремно преживяване – идеалният подарък

Благотворителна инициатива в подкрепа на Иво

Романтична офроуд разходка с HILLVIEW

Категории

Без категория
Офроуд приключения
Подаръчен ваучер
Разходки без включен офроуд
Пакети и допълнителни услуги
Събития

избери по МПС

АТВ
АТВ клас любителски
АТВ клас туристически
БЪГИ
БЪГИ клас любителски
БЪГИ клас туристически
Oфроуд "СМАРТ"
Джип

избери по продължителност

40 минути
1 час
2 часа
3 часа
4 часа
6 часа
Полудневно
8 часа
Целодневно

избери по степен на адреналиност

Ниско
Средно
Високо

Виж "Общи условия" тук