Ето каква е разликата между АТВ и бъги

За ентусиастите на открито и търсачите на приключения автомобилите с висока проходимост предлагат вълнуващо преживяване и възможност за изследване на пресечени терени. Сред популярните варианти са ATV (All-Terrain Vehicles) и бъгита. И двете превозни средства са предназначени да се справят с предизвикателни пейзажи, но имат различни характеристики. За това те отговарят на различни предпочитания и нужди. В статията ще ви запознаем с разликата между АТВ и бъги.

Структура

АТВ-тата, наричани още четириколки, имат седалка в стил “разпъване” и кормило за управление, подобно на мотоциклетите. Обикновено се предлага конфигурация с една или две седалки. АТВ-тата са леки и компактни. Това ги прави пъргави и лесни за маневриране по тесни пътеки.

От друга страна бъгитата, наричани още бъгита за дюни или офроуд картинги, имат дизайн, наподобяващ автомобил, със странично разположени седалки. Често бъгитата са снабдени с ролбари за безопасност и с по-големи колела. Благодарение на това се справят по-ефективно с неравния терен.

Стабилност

АТВ-тата са известни с отличните си възможности за управление, благодарение на кормилното управление и сравнително по-ниския център на тежестта. Водачът може да се накланя в завоите, което осигурява по-интуитивно шофиране. Благодарение на тясната си конструкция те могат да маневрират в тесни пространства. А също така и да се движат по криволичещи пътеки с лекота. Тази пъргавина обаче може да ги направи и по-малко стабилни върху неравни повърхности.

Бъгитата осигуряват по-стабилно каране поради по-широката си стойка и конструкцията с четири колела. С волан вместо кормило, управлението на бъги прилича повече на управление на автомобил. Воланът за някои ездачи може да се окаже по-познато и удобно. Подобрената стабилност и управление правят бъгитата подходящи за преодоляване на пясъчни дюни, скалисти терени и дори стръмни наклони.

Терени

И всъдеходите, и бъгитата са предназначени за офроуд употреба, но се отличават с различни терени. АТВ-тата са особено подходящи за придвижване по тесни пътеки, гористи местности и кални терени. Леката им конструкция им позволява да се плъзгат по меки повърхности, без да потъват.

От друга страна, бъгитата са по-добре оборудвани за справяне с пясъчни пустини, открити дюни и скалисти терени. По-широката им стойка и по-големите им колела осигуряват по-голямо сцепление и стабилност върху рохкави повърхности.

Прочетете още

Организиране на тиймбилдинг – защо е важно?

Историята на един екстремен спорт – офроудът като спорт и хоби

Офроуд турове и разходки – изживей приключението с HillView

Ваучер за екстремно преживяване – идеалният подарък

Благотворителна инициатива в подкрепа на Иво

Категории

Без категория
Офроуд приключения
Подаръчен ваучер
Разходки без включен офроуд
Пакети и допълнителни услуги
Събития

избери по МПС

АТВ
АТВ клас любителски
АТВ клас туристически
БЪГИ
БЪГИ клас любителски
БЪГИ клас туристически
Oфроуд "СМАРТ"
Джип

избери по продължителност

40 минути
1 час
2 часа
3 часа
4 часа
6 часа
Полудневно
8 часа
Целодневно

избери по степен на адреналиност

Ниско
Средно
Високо

Виж "Общи условия" тук